Množí se nám tu dotazy na nákup letenek skrze pofiderní společnosti, které nachází světlo světa jen díky agregátorům jako je kayak, skyscanner či momondo. Portály typu gotogate, viajar, rumbo, tripsta, edreams atd, k nákupu NEDOPORUČUJI! Proč jsou levnější? Levnější jsou jen zdánlivě, většinou se na přední pozici ve srovnávači dostanou podstřelením ceny na kreditní kartu, kterou vlastní mizivé procento uživatelů. Ostatní karty pak bývají s tučným příplatkem. Někdy jsou letenky skutečně levnější, cca o 2 až 3 sta korun, pokud budeme uvažovat nulovou ztrátu na kurzovém přepočtu. Proč nechci ušetřit 200 korun za letenku? Dané společnosti zcela postrádají jakýkoliv klientský přístup, včetně podpory. - v případě změny letenky musíte vše řešit s prodávající agenturou (let. společnost vám nepomůže, neprodala letenku) - servis agentur není v českém jazyce, mnohdy hovoříte indskou angličtinou - servis je jen v určený čas a mimo víkendy - za infolinku se platí poplatek operátorovi při volání do zahraničí + bývají zpoplatněny samotné infolinky - neposílá se info o změně letu či zrušení (neplatí vždy) - vrácení peněz v případě zrušení letenek není automatické, je zdlouhavé a nejisté! - při zrušení letu vám účtují poplatky za vrácení peněz (neprávem, ale jinak než soudně je zpět nezískáte) - koupě chybného tarifu je 50:50, pokud je rezervace zrušena, vztahují se na ní předchozí problémy Nebudete první, kdo bude potřebovat řešit problém s letenkou na druhé straně planety a jako na potvoru v Evropě je noc a tím pádem se nikomu nedovoláte. Ba nebudete ani první, když vám díky špatné ceně stornují letenku a peníze vám nebudou 3 měsíce vráceny. Recenze: https://www.trustpilot.com/review/fluege.de Kdy mohu letenky i přesto koupit na těchto portálech? Naleznete-li chybu, která dovolí snížit letenku ne o pár stovek, ale tisícovek. Pak samozřejmě převažují výhody nad nevýhodami a váha mění pozice. Nebo jsem natolik zkušený cestovatel, že mne ani ind se slovníkem v ruce dostupný 6 hodin denně od pondělí do čtvrtka nezastaví. Koho tedy zvolit? Jediný kdo nabízí 24 hodinovou podporu včetně pobočky na letišti nonstop je náš partner Student Agency (http://letenky.cestujlevne.com). Doporučit se samozřejmě může i Letuška, Expedia, eBookers a další velcí hráči na trhu. .

Proč nechci ušetřit 200,- na letence?

Založil ve fóru Vyhledávače letenek

Ty si stěžuješ na SA, taková DL se mi ozvala po třech dnech teprve :D Takže věřím v to, že další tři bude trvat než mi odepíšou a letse uskuteční v ten den... 

0 Citovat

Prdnu to třeba sem... Zrumbovaných letenek jsem za posledních 10 let koupil v řádu vyšších desítek, prakticky bez problémů a to i u fakt exotů. Samo to vždy byly jasné, jednoduché routingy, kde případné změny nebo zrušení neznamenaly nějaký fatální problém. Dokonce i v době Covidu jsem všechny nucená storna dořešil bez ztráty květinky. Až teď jsem málem zakokrhal... Kupoval jsem 2 letenky, přelety z Koreje a po přesměrování z trysky na irsky se tvářící OTA SmartFares. Nákup proběhl a já se po týdnu všimnul, že stržená částka je o ca.1100 Kč vyšší. Tak jsem pátral a zjistil, že borci všude uváděli cenu v CZK, ale ve finále si strhli v USD, navíc v dost hanebném kurzu. Naštěstí již poučen, vždy si dělám screenshoty a tedy jsem dal bance žádost o chargeback s podklady. A banka až dnes po přesně 45 dnech vyřídili a zaslali rozdíl. Nejvíc mě teď ex post zaujala pasáž jejich T&C ohledně chargebacku viz screenshot. Člověk musí být pořád ve střehu:-)

snimek-obrazovky-2025-05-13-131711.jpg

4 Citovat

tohle už jsem jednou viděl u jednoho australskýho prodejce...cena super, a dole minipísmem "cena v AUD je orientační, bude účtováno xxx USD (samozřejmě v nesmyslném kurzu)". Tím chargebackem ten scam posouvají na další level :-)
Oporu v legislativě budou mít asi podobnou, jako většina nájemních smluv, odporujících občanskýmu zákoníku, ale nějaký procento hejlů se určitě zastrašit nechá, tak proč by to nezkusili....

0 Citovat

Tohle jednu dobu zkoušeli i na letišti v Istanbulu, kde byly všechny ceny v EUR. Až u pokladny dodali informaci, že je to pouze orientační cena a platí se samozřejmě v místní měně s nesmyslným kurzem.

0 Citovat

Tohle je celý Turecko se vstupama do památek, ceny jsou v €, ale platí se v lirách v kurzu, kterej stanoví bába na kalkulačce.

0 Citovat

V Istanbulu jsem byl během posledních 5 měsíců 3x a všechny památky byly v TRY. Ovšem ty ceny... Takže je asi jedno jestli mají nevýhodný kurz v EUR nebo nastřelenou cenu rovnou TRY. Ani se neptejte kolik koncem března stál vstup do paláce Topkapi :(  přemýšlím, jestli jsem někde v Evropě platil dražší vstup do památky...

4 Citovat

To má úplně jednoduché řešení - neplatit nebo třeba jet úplně jinam. Já se v Turecku letos po mnoha letech jen mihl na pár dní. Pár druhořadých památek na východě bylo zdarma (nebo nepřístupných), všechno ostatní poměrně dost levný, takže za mě fajn země. Ovšem k moři bych se tam válet nejel a platit výpalné v desítkách eur za vlezné mezi další bandu turistů taky ne. 

2 Citovat

toMas _2 napsal(a):

V Istanbulu jsem byl během posledních 5 měsíců 3x a všechny památky byly v TRY. Ovšem ty ceny... Takže je asi jedno jestli mají nevýhodný kurz v EUR nebo nastřelenou cenu rovnou TRY. Ani se neptejte kolik koncem března stál vstup do paláce Topkapi :(  přemýšlím, jestli jsem někde v Evropě platil dražší vstup do památky...

... a totez hospody v istanbulu :-D strasny rakety (ale varili dobre :-D )

1 Citovat

Do hospod jsem nelezl, ale když jsem chtěl ráno v Kädikoy teplou snídani, tak stačilo vynechat relativně drahé kavárny a popojít pár set metrů do nějakýho lokálního krámku. Polívka + chleba + čaj za ekvivalent zhruba 110,- Kč považuju za snesitelný (respektive - neřeším to). 

0 Citovat

Hospody v Istanbulu nejsou drahy, kdyz se ji s mistnima. My jsme tam jedli kolem 100kc/jidlo a kebaby levnejsi jak u nas cca 80kc v prepoctu, ale to se da tak 2x😁.

2 Citovat

Tak zrovna v Istanbulu mám blízko Taksimu jednu oblíbenou jídelnu, kde chodí v podstatě jen místní a obrovský výběr hotovek. Jejich Musaka je ta nejlepší, kterou jsem kdy měl (včetně Řecka). Plný tac jídla cca max 150 Kč

1 Citovat

Tak sem s ní pls😋

5 Citovat

Ceny jídla v Turecku se zvedly skutečně dost (porovnávám duben 2025 s cenami před dvěma lety).

Tavuk doner sice jde stále koupit za 50 TRY, ale nějak jsem neměl chuť zkoušet množství masa v porci.

Skvělé masové jídlo jde stále pořídit za cca 200 Kč (a tím nemyslím doner), polévky mi přijdou s cenou okolo stovky Kč ale fakt drahé. 

1 Citovat

Vyhlášený je İskender kebap. 😋

2 Citovat

toMas _2 napsal(a):

Tak zrovna v Istanbulu mám blízko Taksimu jednu oblíbenou jídelnu, kde chodí v podstatě jen místní a obrovský výběr hotovek. Jejich Musaka je ta nejlepší, kterou jsem kdy měl (včetně Řecka). Plný tac jídla cca max 150 Kč

Taky netrpělivě čekám na tu jídelnu prosím 😇

2 Citovat

Jakub Langer napsal(a):

Vyhlášený je İskender kebap. 😋

Ja mam nejraději tohle:

https://jdl.cz/firin-kebabi/

To je fakt luxusní. 

0 Citovat

Nechcete to místo plevelení tohoto vlákna radši řešit tady? 😊 https://www.cestujlevne.com/disk...stuj-mlsne

7 Citovat

toMas _2 napsal(a):

Naprosto souhlasím, byl jsem tam na začátku měsíce. Topkapi je ještě dobré v tom, že tam člověk zabije několik hodin. Ale stejnou cenu chtějí i za Bazilika Cisterna (asi 1000 Kč), kterou člověk projde za 20 minut. Galatská věž tuším byla kolem 30€ "jen" za výhled, tam jsem ani nešel. 

Pětinásobná cena pro cizince oproti místním je potom klasika. Kdybych to měl shrnout, tak za mě Hagia Sofia a Topkapi určitě ano, Cisterna a věž ne. Ale záleží dle vkusu každého. 

0 Citovat

Já vynechal Galatskou věž a palác Dolmabahçe. Cisternu a Hagiu jsem měl naštěstí v říjnu ještě za "lidových" cca 25 Euro (ekvivalent v TRY)

1 Citovat

Neplevelte to uz tady.

11